måndag 28 oktober 2013

Somliga dagar...

Alltså, somliga dagar har allting en tendens att gå galet. I lördags var en sådan dag. Dagarna innan hade varit ganska hektiska, så jag såg fram emot en dag där jag skulle ta det ganska lugnt. Riktigt så blev det inte. :-)

Morgonen var i och för sig inte så tokig. Jag hann med en vända på gymmet, men väl hemma hoppade jag i duschen och lyckades få fukt (trots duschskydd runt armen) innanför förbandet till katetern. Det är viktigt att det området är absolut skyddat, så det var bara att ringa numret som jag fått till KS. Vårdcentralen var ju stängd eftersom det var helg. Efter lite väntan på att koordinatorn på KS skulle ringa tillbaka, så hoppade jag in i en taxi och åkte till Radiumhemmet för att få armen omlagd.

Väl hemma igen fick jag den lysande idén att nu, idag, var nog den rätta dagen att byta ut min iPhone4 mot en nyare version. Sagt och gjort, jag knatade iväg till Solna centrum. Den idén hade visst alla andra invånare i Solna också fått, så här en lördag efter lön. Nåja, jag uträttade mitt ärende och traskade hem igen. Där satte jag i det nya SIM-kortet (nytt, eftersom storleken på mitt gamla kort inte passade) och skulle börja göra inställningarna på telefonen. Instruktionerna visas på skärmen, så det är bara att följa dem. Det man helst inte ska göra, är att tappa greppet om telefonen precis när man ska välja språk. iPhonen slant lite i handen på mig, och istället för att välja svenska, kom jag åt raden under där kinesiska(?) tecken stod. Som i ett trollslag kom nya instruktioner på skärmen. På kinesiska. :-(

I det läget försökte jag förstås med sådana saker man gör när man inte har aning om vad som behövs: trycka på hemknappen (inget hände) och stänga av och sätta på telefonen några gånger (ingen förändring). Sedan ringde jag 3:s kundsupport, men fick rådet att det lättaste var att gå till 3-butiken igen och få hjälp. Jag hade verkligen inte lust med att ge mig ut i trängseln igen, men bedömde att det skulle ta ännu längre tid att lära mig kinesiska än att besöka centrum. ;-) Väl framme i 3-butiken berättade jag vad som hänt och visade iPhonen. Gissa vad som hänt? Den eländiga förrädaren till telefon hade nu varit avstängd i kanske en kvart (tiden det tog att ta på sig ytterkläderna och gå till butiken), så när försäljaren sätter igång telefonen visar skärmen inte längre kinesiska utan den vanliga startinstruktionen. Då kände jag mig inte så begåvad, kan jag försäkra. Nåja, försäljaren skrattade åt mitt missöde och gjorde snabbt språkval och slog in de koder som behövdes. Han ville väl vara säker på, att jag inte skulle komma tillbaka en tredje gång, kan jag tro. Resten av dagen gick åt för att göra säkerhetskopior, nya inställningar på nya telefonen, uppdatera den gamla och rensa den på information så att mamsen kunde överta den samt visa de vanligaste funktionerna på den. Hon tyckte nog, att det var lite krångligt att "träffa rätt" med fingrarna på skärmen, men det går nog bra efter någon dag, tror jag.

Igår, söndag, åkte mamma hem till Gällivare, men hon kommer tillbaka igen nästa helg. På eftermiddagen kom Inkan förbi. Jätteskoj med besök. Vi åt middag och fikade på det. Hade bakat en variant av min saffrans- och citronkaka, som blev lyckad. Variant skriver jag, eftersom riktigt alla ingredienser inte fanns hemma, men det är en sådan kaka där man kan göra lite byten och resultatet blir jättebra ändå. Tacksamt!

Kakan blir ganska kompakt, men smakar fantastiskt gott till kaffe eller te.

Receptet kommer nedan. Den blå texten är "originalreceptet" med russin, som jag tycker ger lite lussekatt- och julkänsla till kakan. Därför hade jag den här gången i torkade aprikoser istället, sönderklippta i små tärningar. Kesella hade jag inte hemma, så det fick bli naturell yoghurt istället, plus att 100 g hackad vit choklad slank ned i smeten. Chokladen var ganska finhackad, så det mesta smälte in i smeten i ugnen. Vill man att bitarna ska synas och kännas i kakan, får man nog hacka den i lite större och rejälare bitar. Den här varianten med lite utbytta ingredienser är skriven med röd text.

Saffran- och citronkaka

Ugn: 150 grader i ca 50 minuter-1 timme

50 g smör i bitar, rumstempererade
1 ½ dl socker

Rör ihop smör och socker. (Smöret ska inte smältas. Det här sättet ger en ganska kompakt kaka)

2 ägg

Tillsätt äggen, ett i taget. Rör om.

1 burk Kesella 1 % (eller 2 ½ dl naturell yoghurt i valfri fetthalt)
rivet skal av 1 citron
100 g russin (eller 100 g torkade aprikoser i mindre bitar plus 100 g hackad vit choklad)

Tillsätt Kesella, russin och citronskal eller motsvarande utbytta ingredienser. Rör om.

saffran 1 paket (½ g) plus lite strösocker
1 dl mjölk

Stöt saffran med lite socker och rör ned i smeten. Skölj ur morteln med mjölken.

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned. Häll smeten (den blir ganska tjock) i 1 ½ liters smord och bröad (eller kokosbeströdd) form. Grädda i 150 grader i 50-60 minuter.

10 kommentarer:

  1. Tuffing! Roligt att läsa om vardgsförtretligheter, som man känner igen sig i.
    För egen del önskar jag att det vore möjligt att ha ett närbeläget centrum, dit jag kunde förflytta mig till, med bergvärmemanicken på ryggen ;)
    Efter att ha rådfrågat tekniker via telefon (de har rent fysiskt befunnit sig i Östergötland), läst manualer på nätet, vridit på rattar, tryckt på knappar, öppnat ventiler, lokaliserat partikelfilter osv. väntar jag nu på ytterligare ett käckt och uppmuntrande samtal från tekniker.
    i morgon kan vi dessutom hoppas på en fysiskt närvarande tekniker (1500:- i grundavgift), som ska trotsa vädrets makter och hedra vår avsomnade värmealstrare med ett sjukbesök. Undrar om "IVT C7" kommer att få en blombukett och en pralinask?
    IVT C7:s husse och matte väntar med spänd förväntan...
    KRAM till dig, Karin!
    Trasslamatten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, en värmepanna är inget man själv gör en felsökning på sådär på en kafferast. ;-) Hoppas att teknikern kan fixa strulet OCH att han har med sig presenter till sjuklingen! Kram Karin.

      Radera
  2. Även om jag är hyfsat teknikintresserad så är jag alltid inställd på att byte av telefon kommer innebära problem av ett eller annat slag. Allra värst är det när man ska byta operatör, vilket jag gjorde en gång. Jag hade ingen telefon på en vecka! Det gör att jag nog aldrig mer kommer byta operatör. Visst är det försmädligt när felet inte kvarstår när man kommer tillbaka till affären för att få hjälp. Men huvudsaken att det blev bra till slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fy, vad jobbigt när de inte får ordning på abonnemanget på en hel vecka. :-( Näää, det verkar visst alltid uppstå lite barnsjukdomar när man byter till något nytt, men när alla inställningar är gjorda känner man sig nöjd.

      Radera
  3. Oj, så jag känner igen mig i ditt mobiltrassel. Visserligen hade jag inte lyckats med att välja fel språk, men mycket annat har trasslat för mig.
    Jag har en Samsung Galaxy Note av första modellen och den trivs jag rätt bra med :).
    Jag har aldrig haft nån Iphone och vet inte hur besvärliga dom är att få igång.
    Tack för kakreceptet. Jag kommer att göra din lasagne också nån gång. Det får bli då maken inte är här. Han äter inte pasta i nån form alls.

    Kram till dig Karin och nospuss från tjejerna till dina grabbar
    /Julia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man tror ju inte, att man KAN göra/råka ut för en del tokigheter, för de är så osannolika. :-) Rekommenderar verkligen lasagnen, speciellt om man gillar mat med mycket "grönt" i, och det gör ju du, har jag förstått. Kram tillbaka, och klia jamisarna från oss.

      Radera
  4. Tack för igår. Det var så trevligt. Och MYCKET gott. :-) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, för hjälpen och för besöket. Mycket uppskattat! Kram <3.

      Radera
  5. Tack för receptet, det skall jag absolut prova till helgen!
    Vissa dagar undrar man vad man har gjort för ont... :)
    Spännande med ny telefon! Älskar nya tekniska prylar! Skall nog byta ut min gamla Samsung SII mot en S4 nu när bindningstiden går ut i jul.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  6. Hoppas att du och dina gäster gillar kakan. Visst är det kul att sätta sig in i nya prylar! (Fast börjar det trassla, tappar jag tålamodet snabbt). :-) Kram Karin.

    SvaraRadera